VÁNOČNÍ KYSELICA (z Jižní Moravy)

XBAZAR.eu  : KUCHTIK / RECEPTY / POLÉVKY / POLÉVKA ZELENINOVÁ / 


Na Štědrovečerní stůl !!

INGREDIENCE: 2 litrový hrníček fazolí, 2 větší mrkve, 2 kořenově petrželky, 3 cibule, 4 stroučky česneku a kousek celerového kořene, sterilované nebo Bečkově zeli, hřiby (čerstvé, nebo sušené) množství podle libosti, 6 vajíček (3 uvařená natvrdo a 3 čerstvá), 1/2 litru smetany nebo šlehačky, hrubou mouku na zahuštěni, hladkou na zásmažku, asi hrníček mléka, trochu soli a trochu vegety, 3 bobkové listy, 4 kuličky nove koření, 4 kuličky pepře celého, na dochuceni trochu octu.

POSTUP PŘÍPRAVY: Večer, před vařením si fazolu opereme. Dáme ji hned do většího hrnce 5 - 8 litrového, nebo do něho se bude později všechno přidávat. Zalijeme asi 1 litrem vody, kterou mírně osolíme a necháme do rána stát. Pokud fazole hodně nabobtná, tak tam přilijeme vice vody, než ji dáme vařit. Ráno fazolu dáme vařit. Vaříme ji doměkka. Dáváme pozor, aby v ní byla stále voda, aby se nepřipálila. Do hrnce s fazolu muzeem dat taky vařit zeleninu, kterou pokrájíme hned, nebo až je uvařená. Až je fazole měkká, přidáme bobkový list a koření s vegetou. Zeli aspoň 2 x prolijeme vodou a propláchneme, aby nebylo tak moc kysele. Podlijeme ho, aby bylo ponořené ve vodě, a vaříme. Dáváme pozor, aby se voda nevyvařila, aby se zeli, nepřipálilo. Zeli, musíme vždycky vařit samostatně, v kastrolku, nebo pokud bychom ho vařili se zeleninou, tak by se zelenina moc dlouho vařila. Zelí vaříme asi 45 minut. Pak uvařené ho vylijeme i s tou vodou do uvařené fazole se zeleninou. V dalším kastrolku vaříme v troše vody hřiby. Nejlepší jsou sušené hřiby praváky, ale můžou byt i čerstvé, nebo sterilované žampióny. Pokud přidáváme žampióny sterilované, nemusí se zvlášť vařit. Jenom odlijeme pryč jejich nálev a žampióny vysypeme do hrnce s fazolí.(žampióny v plechovce1 vetší, nebo 2 male plechovky. Pokud dáme sušené hřiby, ty se musí vařit, a ty tam vylijeme aj s vývarem. Dáme si na pánev asi 4 lžíce oleje a na něm osmažíme trosku 1 cibuli a přidáme tam 2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmažíme do zlatova a vylijeme do velkého hrnce. Rozbijeme do hrnku 3 cele vejce, vidličkou rozšleháme a vylíváme za stálého míchaní do hrnce. Pak tam přidáme další 3 vejce uvařené natvrdo (pokrájené). Naposledy přidáme do kyselice smetanu, do které přidáme hrubou mouku. Opět vidličkou rozkvedláme a vylijeme. Kyselicu chvilku povaříme, ale ji mícháme, aby se nepřipálila. Pokud je hustá, přidáme mléko, pokud je řídká, přidáme v trosce mléka mouku. Necháme ji do druhého dne uzrát (je chutnější).



VÁNOČNÍ KYSELICA (z Jižní Moravy) VÁNOČNÍ KYSELICA (z Jižní Moravy)



QR (http://qrcod.cz) -  - www.xkuchtik.cz Akvarijní náplň - filtrační AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů !
AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů
 


Průměr:  2,99 | Hodnotilo: 1400 x
1  |   2  |   3  |   4  |   5  |

 

 

 

Kategorie na xkuchtik.cz