INGREDIENCE: 2 litrový hrníček fazolí, 2 větší mrkve, 2 kořenově petrželky, 3 cibule, 4 stroučky česneku a kousek celerového kořene, sterilované nebo Bečkově zeli, hřiby (čerstvé, nebo sušené) množství podle libosti, 6 vajíček (3 uvařená natvrdo a 3 čerstvá), 1/2 litru smetany nebo šlehačky, hrubou mouku na zahuštěni, hladkou na zásmažku, asi hrníček mléka, trochu soli a trochu vegety, 3 bobkové listy, 4 kuličky nove koření, 4 kuličky pepře celého, na dochuceni trochu octu.
POSTUP PŘÍPRAVY: Večer, před vařením si fazolu opereme. Dáme ji hned do většího hrnce 5 - 8 litrového, nebo do něho se bude později všechno přidávat. Zalijeme asi 1 litrem vody, kterou mírně osolíme a necháme do rána stát. Pokud fazole hodně nabobtná, tak tam přilijeme vice vody, než ji dáme vařit. Ráno fazolu dáme vařit. Vaříme ji doměkka. Dáváme pozor, aby v ní byla stále voda, aby se nepřipálila. Do hrnce s fazolu muzeem dat taky vařit zeleninu, kterou pokrájíme hned, nebo až je uvařená. Až je fazole měkká, přidáme bobkový list a koření s vegetou. Zeli aspoň 2 x prolijeme vodou a propláchneme, aby nebylo tak moc kysele. Podlijeme ho, aby bylo ponořené ve vodě, a vaříme. Dáváme pozor, aby se voda nevyvařila, aby se zeli, nepřipálilo. Zeli, musíme vždycky vařit samostatně, v kastrolku, nebo pokud bychom ho vařili se zeleninou, tak by se zelenina moc dlouho vařila. Zelí vaříme asi 45 minut. Pak uvařené ho vylijeme i s tou vodou do uvařené fazole se zeleninou. V dalším kastrolku vaříme v troše vody hřiby. Nejlepší jsou sušené hřiby praváky, ale můžou byt i čerstvé, nebo sterilované žampióny. Pokud přidáváme žampióny sterilované, nemusí se zvlášť vařit. Jenom odlijeme pryč jejich nálev a žampióny vysypeme do hrnce s fazolí.(žampióny v plechovce1 vetší, nebo 2 male plechovky. Pokud dáme sušené hřiby, ty se musí vařit, a ty tam vylijeme aj s vývarem. Dáme si na pánev asi 4 lžíce oleje a na něm osmažíme trosku 1 cibuli a přidáme tam 2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmažíme do zlatova a vylijeme do velkého hrnce. Rozbijeme do hrnku 3 cele vejce, vidličkou rozšleháme a vylíváme za stálého míchaní do hrnce. Pak tam přidáme další 3 vejce uvařené natvrdo (pokrájené). Naposledy přidáme do kyselice smetanu, do které přidáme hrubou mouku. Opět vidličkou rozkvedláme a vylijeme. Kyselicu chvilku povaříme, ale ji mícháme, aby se nepřipálila. Pokud je hustá, přidáme mléko, pokud je řídká, přidáme v trosce mléka mouku. Necháme ji do druhého dne uzrát (je chutnější).
![]() AkvaBIO substrát Matrix do filtračních košů |
|
Průměr: 2,99 | Hodnotilo: 1400 x | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA